Chleb żytni na zakwasie – przepis

Prawdziwy chleb bez chemii i ulepszaczy dający niesamowity zastrzyk energii do działania przez długie godziny, a przy tym jaki smaczny!

Składniki:

  • 60g aktywnego zakwasu,
  • 420g mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 200g mąki żytniej typ 720,
  • woda,
  • 15g soli, np. kłodawskiej,
  • 30g pestek dyni,
  • 30g sezamu czarnego.

Przygotowanie:

Zaczyn:

Mieszamy 60g zakwasu 220g mąki żytniej razowej (t 2000) i 330g ciepłej wody i zostawiamy pod przykryciem na co najmniej 4h. Z otrzymanego zaczynu odkładamy 3-4 łyżki do słoika na kolejny chleb (przechowywany w lodówce bez problemu wytrzymuje tydzień).

Ciasto właściwe:

Otrzymany zaczyn mieszamy z 200g zimnej wody,  200g mąki żytniej razowej ( t 2000), 200g mąki żytniej (t 720), solą i ziarnami. Zostawiamy na 40 min, a następnie przekładamy do keksówki i zostawiamy na kolejne 40 min.

Pieczenie:

W kolejnym kroku wkładamy do piekarnika na 60 min dzieląc na dwa etapy:

  • 35 min w temp. 220 stopni,
  • 25 min. w temp. 200 stopni

Dodaj komentarz