Czekoladowe fit mufiny z musem kokosowym i malinami z cynamonowym americano

Weekendowy fit deser – szybki w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska.

Składniki:

ciasto

  • 60 g kakao
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1/4 płynnego miodu
  • 1 duże jajko
  • 35 g zmielonych orzechów ziemnych
  • 1 pełna łyżka mąki żytniej typ 2000
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

krem

  • 200g serka naturalnego,
  • 20g oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki nasion chia

Przygotowanie kremu:

  • Wszystkie składniki zmiksować ze sobą w wysokim naczyniu i wstawić do lodówki.

Przygotowanie ciasta:

  • Olej kokosowy rozpuść w rondlu.
  • Do wysokiego naczynia dodaj miód, jajko, zmielone orzechy, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Zmiksuj na gładką masę.
  • Powstałą masę wyłóż do papilotek i wstaw do nagrzanego piekarnika (160 stopni). Piecz 15-20 min
  • Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu nałóż wcześniej przygotowany krem kokosowy, udekoruj malinami.

Przygotowanie cynamonowego americano:

  • Przy pomocy młynka żarnowego zmiel kawę na średnią grubość i umieść w sitku kawiarki,
  • Podgrzej mleko do temperatury ok. 65 stopni, następnie ubijaj przy pomocy french-pressu przez 40s, przelej do metalowego dzbanuszka do mleka i rozpocznij polerowanie.
  • Poleruj ruchami okrężnymi co jakiś czas uderzając o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Gdy mleko uzyska jednolitą, gładką konsystencję wlej do espresso i udekoruj cynamonem.

Dodaj komentarz