Pomarańczowy fit sernik na zimno

Witajcie! Na prośbę jednego z czytelników wrzucam przepis na fit sernik.

Miłego dnia!

Składniki:

spód
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • ⅓ szklanki wody,
  • czubata łyżka miodu,
  • 30 g oleju kokosowego,
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego.
masa sernikowa:
  • 600 g twarogu,
  • ¾ szklanki miodu,
  • szklanka jogurtu greckiego,
  • skórka starta z dużej pomarańczy,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki kokosowej.
Przygotowanie:
spód:
  1. Płatki, wodę, olej kokosowy, miód i cynamon wrzuć do rondla i podgotuj ok. 2 min.
  2. Przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy (22 – 24 cm)
  3. Wstaw do piekarnika na 10 min (180 st.)
sernik:
  1. Twaróg zmiel za pomocą maszynki,
  2. Wszystkie składniki zmiksuj przez około 1 min.
  3. Wyłóż masę na podpieczony spód.
  4. Wstaw do piekarnika na 70 min (150 stopni)
  5. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku do wystudzenia.
  6. Wstaw do lodówki na parę godzin.

Dodaj komentarz