Trenerskie pierniki na 艣wi臋ta 馃尣

Trenerskie pierniki

Sk艂adniki:

  • 175 g m膮ki pe艂noziarnistej 偶ytniej typ 2000,
  • 175 g m膮ki 偶ytniej typ 720,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 1 jajko,
  • 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
  • 艂y偶eczka sody oczyszczonej,
  • dwie szczypty soli,
  • 3 艂y偶ki oleju kokosowego,
  • 4 艂y偶ki miodu,
  • p贸艂 szklanki wody,
  • 60g ksylitolu lub erytrolu.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj m膮k臋, przypraw臋 korzenn膮, s贸l, sod臋 i proszek do pieczenia w du偶ym naczyniu.
  2. W rondelku rozpu艣膰 olej kokosowy, dodaj wod臋, jajko, ksylitol i mi贸d. Porz膮dnie wymieszaj.
  3. Przelej p艂ynne sk艂adniki do suchych i porz膮dnie wymieszaj. Je偶eli ciasto jest zbyt lepkie i przykleja si臋 do r膮k dodaj troch臋 m膮ki.
  4. Ugniataj przez 5 min.
  5. Zawi艅 w foli臋 i wsad藕 do lod贸wki na 1 h.
  6. Po wyj臋ciu z lod贸wki podziel na mniejsze porcje i przewa艂kuj na bardzo p艂asko. Wykrawaj kszta艂ty foremkami do piernik贸w.
  7. Piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  8. Po upieczeniu wystud藕 pierniki przez 20 minut i gotowe!

Dodaj komentarz