Fit deser

Mikstura imbirowo-malinowa

Składniki:

  • 450 g korzenia imbiru,
  • 2,5 l wody
  • 3 cytryny,
  • 4 łyżki miodu lipowego (najlepiej z dobrej pasieki, nie z marketu),
  • 150 g malin.

Przygotowanie:

  1. Obierz imbir ze skóry i posiekaj w blenderze.
  2. Gotuj przez 15 min.
  3. Zostaw, aż ostygnie.
  4. Dodaj sok cytryn, miód i maliny

Profilaktycznie pij codziennie jedną szklankę, a gdy dopadnie cię przeziębienie zwiększ ilość do 4-6 szklanek i wracaj szybko do formy.

Trenerskie pierniki

Składniki:

  • 175 g mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000,
  • 175 g mąki żytniej typ 720,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • dwie szczypty soli,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • pół szklanki wody,
  • 60g ksylitolu lub erytrolu.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, przyprawę korzenną, sól, sodę i proszek do pieczenia w dużym naczyniu.
  2. W rondelku rozpuść olej kokosowy, dodaj wodę, jajko, ksylitol i miód. Porządnie wymieszaj.
  3. Przelej płynne składniki do suchych i porządnie wymieszaj. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie i przykleja się do rąk dodaj trochę mąki.
  4. Ugniataj przez 5 min.
  5. Zawiń w folię i wsadź do lodówki na 1 h.
  6. Po wyjęciu z lodówki podziel na mniejsze porcje i przewałkuj na bardzo płasko. Wykrawaj kształty foremkami do pierników.
  7. Piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  8. Po upieczeniu wystudź pierniki przez 20 minut i gotowe!

 

 

Pomarańczowy fit sernik na zimno

Składniki:

spód
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • ⅓ szklanki wody,
  • czubata łyżka miodu,
  • 30 g oleju kokosowego,
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego.
masa sernikowa:
  • 600 g twarogu,
  • ¾ szklanki miodu,
  • szklanka jogurtu greckiego,
  • skórka starta z dużej pomarańczy,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki kokosowej.

 

Przygotowanie:
spód:
  1. Płatki, wodę, olej kokosowy, miód i cynamon wrzuć do rondla i podgotuj ok. 2 min.
  2. Przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy (22 – 24 cm)
  3. Wstaw do piekarnika na 10 min (180 st.)
sernik:
  1. Twaróg zmiel za pomocą maszynki,
  2. Wszystkie składniki zmiksuj przez około 1 min.
  3. Wyłóż masę na podpieczony spód.
  4. Wstaw do piekarnika na 70 min (150 stopni)
  5. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku do wystudzenia.
  6. Wstaw do lodówki na parę godzin.

 

Czekoladowe fit mufiny z musem kokosowym i malinami z cynamonowym americano

Składniki:

ciasto

  • 60 g kakao
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1/4 płynnego miodu
  • 1 duże jajko
  • 35 g zmielonych orzechów ziemnych
  • 1 pełna łyżka mąki żytniej typ 2000
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

krem

  • 200g serka naturalnego,
  • 20g oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki nasion chia

Przygotowanie kremu:

  • Wszystkie składniki zmiksować ze sobą w wysokim naczyniu i wstawić do lodówki.

Przygotowanie ciasta:

  • Olej kokosowy rozpuść w rondlu.
  • Do wysokiego naczynia dodaj miód, jajko, zmielone orzechy, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Zmiksuj na gładką masę.
  • Powstałą masę wyłóż do papilotek i wstaw do nagrzanego piekarnika (160 stopni). Piecz 15-20 min
  • Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu nałóż wcześniej przygotowany krem kokosowy, udekoruj malinami.

Przygotowanie cynamonowego americano:

  • Przy pomocy młynka żarnowego zmiel kawę na średnią grubość i umieść w sitku kawiarki,
  • Podgrzej mleko do temperatury ok. 65 stopni, następnie ubijaj przy pomocy french-pressu przez 40s, przelej do metalowego dzbanuszka do mleka i rozpocznij polerowanie.
  • Poleruj ruchami okrężnymi co jakiś czas uderzając o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Gdy mleko uzyska jednolitą, gładką konsystencję wlej do espresso i udekoruj cynamonem.

 

 

Czekoladowy banan z białym makiem

Składniki:

  • banan,
  • olej kokosowy,
  • kakao lub karob,
  • miód,
  • biały mak,
  • sezam,
  • orzechy włoskie,
  • maliny.

Przygotowanie:

Rozpuść olej kokosowy z miodem w rondlu dodaj kakao i porządnie wymieszaj. Przekrój banana wzdłuż i umieść w nim przygotowany sos czekoladowy, posyp białym makiem i sezamem. Wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 4 minuty.

 

 

 

Ciastka orzechowo-kokosowe

Składniki:
100 g oleju kokosowego nierafinowego extra virgin,
120 g masła orzechowego (najlepiej domowe!)
120 g miodu lipowego
1 jajko
1 łyżka sproszkowanej wanilii lub cukru waniliowego,
100 g mąki żytniej,
70 g mąki kokosowej,
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
łyżka kakao

Przygotowanie:
Do miski włożyć olej kokosowy, masło orzechowe i miód. Ubijać przez ok. 4 minuty. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.

W drugiej misce wymieszać mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i krótko zmiksować na jednolitą masę, posypać kakao.

Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów używając gałkownicy do lodów

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 15-20 minut.

Masło orzechowo-sezamowe

Składniki:

– 200g orzechów ziemnych prażonych niesolonych,

– 3 łyżki sezamu.

Przygotowanie: do blendera wrzuć orzechy i miksuj 120 sekund., następnie dodaj sezam i miksuj przez kolejne 120 sekund. Można odwrócić kolejność miksowania dzięki czemu uzyskasz wyrazisty sezamowy smak. Tak przygotowane masło orzechowo-sezamowe stanowi jednocześnie świetne źródło tłuszczów i smaczną przekąskę. Świetnie skomponuje się z razowym pieczywem wraz z kawałkami truskawek.

Gruszki cynamonowo-imbirowe

Składniki:

– 4 gruszki,
– łyżeczka startego imbiru,
– 1/2 łyżeczki cynamonu,
– 200g jogurtu greckiego,
– łyżka miodu,
– kilka orzechów włoskich lub brazylijskich

Przygotowanie: gruszki obierz i usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu, po około 5 minutach dodaj imbir, miód i cynamon. Gotuj jeszcze 3-5 minut, aby zmiękły.
Gruszki umieść w salaterce, wyłóż jogurtem greckim i posyp cynamonem (polecam cejloński), na wierzchu ułóż orzechy. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

Smoothie szpinakowo-pomarańczowe

Składniki:

– szpinak lub jarmuż,
– pomarańcza,
– banan,
– opcjonalnie łyżka spiruliny w proszku.
Przygotowanie: Do blendera kielichowego lub malaksera wrzuć szpinak, banana i sok z pomarańczy (w tym celu można użyć zwykłej wyciskarki do cytrusów). Miksuj do uzyskania jednorodnej konsystencji, w zależności od mocy blendera 4-7 min.