Fit lunch

Pomidorowy bulgur curry z tuńczykiem

Składniki:

  • 50g kaszy bulgur,
  • pół puszki tuńczyka,
  • oliwa z oliwek,
  • pomidor,
  • przecier pomidorowy,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • świeża bazylia,
  • świeża pietruszka,
  • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy, pieprz, kurkuma, papryka słodka, chilli,

Przygotowanie kaszy:

Kaszę bulgur gotuj przez 15min, odcedź, dorzuć przyprawy, dodaj pół łyżki oliwy z oliwek i porządnie wymieszaj.

Przygotowanie sosu:

Cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą na ok. 4 min. Następnie dodaj posiekane pomidory, świeżą bazylię, pietruszkę, łyżkę oliwy i przyprawy. Porządnie wymieszaj i podgrzewaj przez około 5 min. Na końcu dodaj tuńczyka.

 

Pomidorowy kurczak curry

Składniki:

  • 50g ryżu jaśminowego,
  • 100g fileta z kurczaka,
  • przecier pomidorowy (skład: pomidory i sól – b.ważne),
  • oliwa z oliwek,
  • warzywa: pomidor żółty i czerwony, ogórek, cukinia
  • przyprawy: kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czubrzyca czerwona, czosnek suszony, chilli, sól, bazylia,
  • sezam biały.

Przygotowanie: Ryż gotuj na wolnym ogniu przez 12 min. Po ugotowaniu odcedź, dodaj przyprawy, pół łyżki oliwy i porządnie wymieszaj. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin. W rondlu przygotowuj sos. Wlej przecier pomidorowy, dolej trochę oliwy, wrzuć przyprawy i pokrojone warzywa w kostkę i podgrzewaj przez ok. 2 minuty. Dodaj sos do kurczaka i duś przez chwilę. Udekoruj bazylią i sezamem.

Wytrawna owsianka z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 50g płatków owsianych,
  • 2 jaja,
  • przecier pomidorowy (skład: pomidory i sól – b.ważne)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • warzywa: pomidor żółty i czerwony, ogórek, cukinia
  • przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, czubrzyca czerwona, czosnek suszony, trochę soli,
  • sezam czarny.

Przygotowanie: Płatki owsiane gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty. Jajka rozbij na patelnię i smaż na cienki placek dodając przyprawy. W rondlu przygotowuj sos. Wlej przecier pomidorowy, dolej oliwy, wrzuć przyprawy i pokrojone warzywa w kostkę i podgrzewaj przez ok. 2 minuty. Udekoruj sezamem.

 

Spaghetti avocado

Składniki:

  • 50g makaronu razowego lub z mąki durum,
  • 50g twarogu chudego,
  • avocado,
  • sezam/siemię lniane/mak,
  • cynamon cejloński.

Przygotowanie: Makaron ugotuj na al dente wg przepisu na opakowaniu, z reguły ok. 9-10 min, avocado pokrój w kostkę, twaróg rozkrusz. Całość posyp sezamem i cynamonem. Można dodać łyżkę miodu.

 

Pełnoziarniste kanapki z avocado

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • chudy twaróg,
  • avocado,
  • siemię lniane/sezam/babka płesznik, pieprz, sól

Przygotowanie: twaróg, avocado, przyprawy zmiksuj w blenderze na pastę, posmaruj pieczywo i posyp siemieniem lnianym/sezamem lub babką płesznik. Jeżeli masz ochotę na wariant słodki dodaj łyżkę miodu zamiast pieprzu i soli.