Fit śniadanie

Chleb żytni na zakwasie

Składniki:

  • 60g aktywnego zakwasu,
  • 420g mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 200g mąki żytniej typ 720,
  • woda,
  • 15g soli, np. kłodawskiej,
  • 30g pestek dyni,
  • 30g sezamu czarnego.

Przygotowanie:

Zaczyn:

mieszamy 60g zakwasu 220g mąki żytniej razowej (t 2000) i 330g ciepłej wody i zostawiamy pod przykryciem na co najmniej 4h. Z otrzymanego zaczynu odkładamy 3-4 łyżki do słoika na kolejny chleb (przechowywany w lodówce bez problemu wytrzymuje tydzień).

Ciasto właściwe:

Otrzymany zaczyn mieszamy z 200g zimnej wody,  200g mąki żytniej razowej ( t 2000), 200g mąki żytniej (t 720), solą i ziarnami. Zostawiamy na 40 min, a następnie przekładamy do keksówki i zostawiamy na kolejne 40 min.

Pieczenie:

  • 35 min w temp. 220 stopni,
  • 25 min. w temp. 200 stopni

 

Owsiana jajecznica z curry

Składniki:

  • płatki owsiane 50g,
  • jaja 2 szt.
  • przyprawy: pieprz ziołowy, curry, chilli, czubrzyca czerwona, sól, bazylia
  • warzywa: pomidor, ogórek, cukinia,
  • sezam biały.

Przygotowanie: Płatki gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, następnie odsącz wodę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wbij jaja, przyprawy i pokrojone warzywa w kostkę. Udekoruj sezamem.

 

 

 

 

Malinowo-borówkowa owsianka

Składniki:

  • płatki owsiane,
  • borówki amerykańskie,
  • maliny,
  • orzechy arachidowe prażone,
  • miód – łyżeczka.

Przygotowanie: Płatki gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, następnie odsączamy wodę. Wykładamy na talerz i dodajemy resztę składników. Świetna propozycja na pełnowartościowe śniadanie dla zabieganych :).

Cynamonowe płatki gryczane z owocami, orzechami i sezamem

Składniki:

– 50g płatków gryczanych (mogą też być owsiane lub żytnie),
– owoce: jabłko, gruszka, śliwka, kiwi (lub inne)
– orzechy ziemne/brazylijskie/włoskie,
– sezam/mak,
– olej kokosowy,
– cynamon cejloński lub przyprawa do piernika.

Przygotowanie: płatki zalej wrzątkiem na ok. 60 sekund, następnie odsącz wodę. Owoce pokrój w kostkę i dodaj do płatków razem z orzechami, sezamem i olejem kokosowym. Całość posyp cynamonem lub przyprawą do piernika.

Jaglanka z musem jabłkowo gruszkowym i makiem

Składniki:

– 50g kaszy jaglanej,
– 1/2 jabłka,
– 1/2 gruszki,
– łyżka oleju kokosowego,
– mak niebieski lub biały.

Przygotowanie: kaszę jaglaną gotuj przez 11 minut, jabłko i gruszkę (możesz także użyć innych owoców) wraz z olejem kokosowym wrzuć do blendera i zmiksuj na mus, następnie wylej na kaszę i posyp makiem. Polecam także posypać cynamonem lub przyprawą do piernika.